top of page

Wil je gelijk? Of wil je geluk?


Een week of twee geleden liet ik mij verleiden tot een discussie over een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt…

Ondertussen heb ik voor mezelf eens bestudeert wat er eigenlijk gebeurt tijdens een discussie en hoe discussie worden uitgelokt.

Wat gebeurt er tijdens een discussie?

Twee of meerdere mensen hebben een andere visie over het zelfde onderwerp. In een normaal gesprek deel je jouw visie, luister je naar elkaar. In een discussie worden meningen en oordelen naar elkaars hoofd geslingerd. In een discussie gebruik je alle trucjes die jij ter beschikking hebt om de ander voor jouw kar te spannen. Jouw ganse trukendoos wordt bovengehaald om te winnen. Meestal omdat je niet begrijpt waar de visie van de ander vandaan komt. Dat is omdat de verschillende personen de info uit andere hoeken halen.

Welke visie is er dan juist?

Op zich maakt dat eigenlijk niets uit want ieder heeft zijn eigen waarheid. In een discussie wil je de ander overtuigen dat jouw visie, jouw mening waar is. Wil je gelijk krijgen. Dan kan het er hard aan toe gaan en de mogelijkheid bestaat dat je ver van elkaar verwijderd raakt.

Een andere bril?

In plaats van de discussie aan te gaan, kijk eens of jij de bril van de ander kan opzetten. Of jij even kan meegaan in de visie van de ander om zo te begrijpen hoe ze tot die visie komen. En elk persoon zal een andere bril op hebben, misschien zijn er mensen met ongeveer dezelfde bril met iets sterkere glazen of een net ander kleurtje. Misschien zijn er mensen met een compleet andere bril… Elke visie, elke mening is waardevol. Als jij je kan verplaatsen in de visie van de ander, op zijn of haar stoel kan plaats nemen, dan is er meer begrip voor de visie van de ander.

Je hoeft de ander dan niet te overtuigen. Je hoeft ook jouw visie niet te veranderen. Wel even kijken wat wil de ander mij écht vertellen. Wat gaat er in de ander om? Hoe kan ik anders kijken naar de situatie…

Niet altijd makkelijk maar wel waardevol. Want als je in een discussie terecht komt, haalt dat jouw energie naar beneden en word je moe. In deze tijd is het net belangrijk om jouw energie hoog te houden.

Kijk of het jou lukt om gewoon te luisteren naar de visie van de ander. Te voelen wat het met jou doet. Te zien en te begrijpen hoe de ander tot die visie komt en misschien jouw mening herzien. Geen enkele waarheid is dé exacte waarheid wel jouw waarheid.

Als het jou niet lukt uit de discussie te blijven, dan is het ook helemaal goed. Kijk eens voor jezelf, wat wil jij uit die discussie halen? Wil je ego nog gelijk hebben? Wil je gelijk krijgen?

Verplaats je even in de ander en luister…

De mening van de ander aanhoren zonder daar een oordeel over te hebben zal je veel meer rust brengen. Rust in lichaam en geest.

Na een discussie stel je jezelf vaak de vragen: “Heb ik nu iets verkeerd gezegd? Wat zal de ander nu van mij denken? Had ik niet beter dit of dat gezegd? …

Het blijft maar malen in jouw hoofd.

In een discussie los je geen problemen op, meestal maak je ze alleen maar groter.

Ik wens je een luisterend oor met begrip voor de ander, een open hart waar Liefde vanuit straalt, een vergevingsgezinde geest die openstaat voor ieders mening.

Geniet van een fijne week!!

Warme knuffel

Gudrun


Foto: Ans en Ton Rijkers


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page