top of page

Licht in de duisternis

Bijgewerkt op: 20 dec. 2020


We vieren binnenkort het feest van het licht. In het straatbeeld zie je overal lichtjes, mensen maken het extra gezellig, kaarsjes in huis, lichtjes in de kerstboom. Extra licht zorgt voor gezelligheid, gezelligheid zorgt dan weer voor verbinding.

Licht is niet alleen buiten ons, diep van binnen Zijn wij licht. Om dat licht te zien, te voelen, te ervaren mogen we eerst de duisternis in. De donkere kanten van onszelf ontdekken. Dat kan nogal eens gepaard gaan met angst, angst om er echt in te duiken. Angst om te zien wat zich daar in het duister in ons bevindt.

Je hebt ook (veel) oordeel op die duistere, donkere kanten. Je wil namelijk licht zijn. Je kan het licht pas helemaal toelaten als je ook de duisternis wil zien. Licht kan je niet helemaal toelaten zonder duisternis. Maak het eens stil in jezelf, voel eens welke donkere kanten, stukken van jezelf je nog niet durft aan te kijken. Waar heb je nog heel veel oordeel op jezelf? Wat vind je zo moeilijk om die donkere kanten aan te kijken? Ben je bang voor de pijn? Bang wat je daar zal aantreffen? Weet dat je die sprong in het duister mag wagen, je wordt gedragen, je wordt opgevangen. Als je het licht wil zien, het licht wil Zijn, mag je door het duister heen.

Het kan beklemmend aanvoelen om in dat duister te stappen maar eens je de stap zet en het durft te zien, kan je er ook licht op schijnen. Omarm ook die duistere stukjes in jou, ze brengen je naar het licht als jij erdoor heen stapt. Als jij ze kan zien, voelen en helemaal toelaten.

Het duister wordt iets minder duister. Uiteindelijk wordt het ook daar licht, stap per stap. Als jij steeds dichter bij je eigen licht komt, kan je ook lichtjes bij anderen aansteken. Dan kan je een lichtpunt in de duisternis voor anderen zijn. Dan kan jij net zoals een kaars duizenden vlammetjes aansteken zonder zelf licht te verliezen. Steeds meer licht brengend in jezelf en in de wereld. Je hoeft het licht niet te zoeken, het zit al in je. Je mag er steeds meer naartoe bewegen. Steeds dichterbij tot je het licht zelf voelt, ziet en helemaal bent. Als jij bij je eigen licht komt kan je een vuurtoren zijn voor mensen die nog op zoek zijn naar “het” licht. Zodat zij ook steeds dichter bij hun licht mogen komen.


Is het nu niet net licht dat de wereld heel hard nodig heeft?

Ik wens je lichtpuntjes in de donkere dagen.

Ik wens dat jij een lichtpunt mag zijn voor anderen.

Ik wens dat jij je licht mag schijnen in het duister.

Fijne kerstdagen voor jou en al jouw dierbaren!!

Warme knuffel

Gudrun111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page