top of page

Schuldgevoel?

Bijgewerkt op: 16 jan. 2021


De voorbije week vertelden mijn gidsen in een meditatie mij welke actie ik mocht ondernemen. Een actie die ik vanuit mezelf niet gedaan zou hebben. Bij nader inzien leek het wel de juiste.

In eerste instantie werd mijn actie goed opgevangen. Tot de persoon zelf aangaf erover nagedacht te hebben en dit toch niet “normaal” was.

Het leek alsof de persoon mij opzadelde met een schuldgevoel. In het begin had ik het niet door en ging ik erin mee. Tot ik de energie ervan voelde en dacht “nee dit klopt niet.” Toen kwam het besef bij mij, “Oké ik ben weer eventjes in een oude val getrapt”. Iets waar ik blijvend op mag letten en er steeds bewuster mee mag omgaan.

Ik heb gedaan wat mij werd getoond en wil daar geen schuld voor dragen. Want wat is schuld uiteindelijk? Iemand die de ander met een schuldgevoel wil opzadelen wil liever niet naar zijn of haar verantwoordelijkheid kijken en schuift de dingen in de schoenen van de ander. Wie het schuldgevoel aanvaardt, die voelt zichzelf niet goed genoeg of heeft het gevoel dat de ander het beter doet. Net dit laatste heb ik vaak gevoeld. Hier en daar hangen er nog restjes van in de energie rondom mij. Mensen pikken die energie op en dan bots je op iemand die het jou duidelijk maakt.

Op zich bestaat er geen schuld, het is iets dat door het ego gecreëerd wordt vanuit een duale wereld. Als er een schuldige is in de hele situatie dan hoef je niet naar je eigen verantwoordelijkheid te kijken.

Als je de situatie vanuit energie kan bekijken, vanuit wat komt het mij vertellen, wat speelt hier? Dan zie je hele andere dingen. Dan kijk je naar jezelf, naar alles wat er rond hangt. Dan kom je bij iets in jou dat er al heel lang zit. Iets wat je nu nog eens extra wordt getoond. Zodat je het helder en duidelijk kan zien. Soms heb je daar een bepaalde situatie voor nodig, soms heb je daar een persoon voor nodig. Omdat je het anders niet zag, het niet durfde te zien of er gewoon nog niet klaar voor was om het op die manier te bekijken. Eens je het durft aan te raken, er echt naar durft te kijken, wordt het duidelijk. Dan kan de ui gepeld worden. Laag voor laag wordt dan verwijderd, tot je bij de kern komt. Als je die kern durft op te zoeken, diep in jezelf, naar binnen durft te gaan, dan zie je misschien situaties voor je vanuit het verleden, die je ook al die energie aanreikten maar die je toen nog niet kon zien.

Schuld wordt onbewust gecreëerd, jij doet wat je denkt dat goed is. Als een ander daar niet mee om kan, het niet goed vindt, dan probeert hij/zij het van zich af te schuiven. Als er dan bij jou een schuldgevoel komt opzetten, kijk dan eens wat er op dit moment bij je speelt. Of er nog ergens onbewust schuldgevoelens aan je plakken? Waar neem jij nog schuld op jou? Waar komt dit dan vandaan? Jij doet je “best”, misschien wel teveel. Energieën tonen je waar je dieper mag kijken.

Als er schuldgevoel naar boven komt door wat gebeurd is, durf ook daar naar te kijken… Schuldgevoel ontstaat ook omdat je de dingen persoonlijk neemt. Iets wat mensen naar je toe gooien is niet van jou, het is van die personen. Maar als jij het op jou neemt, dan maak je het persoonlijk. Dan ga je mee in de energie van de ander. Dan kan je ook een speelpop worden van de ander. Een trekpopje in de greep van de ander. Voel wat het met je doet...

Het is net als een kado, zolang jij het niet in ontvangst neemt is het niet van jou. Zo is het ook met schuld. Zolang je de schuld niet op je neemt, is het niet van jou. Kijk wat de energie je komt vertellen, kijk welke energie er tussen jullie hangt en ga daarmee aan de slag. Alles is energie en ook hier trekken tegenpolen elkaar aan om dingen duidelijk te maken. Wat schuif je van je af? Wat trek je aan? Eigenlijk gaat het allebei over hetzelfde.

De buitenwereld zadelt ons heel vaak met een schuldgevoel op omdat ze dan denken te kunnen bereiken wat ze graag willen. Als jij het niet aanvaardt zullen ze een andere weg moeten zoeken, misschien wel de weg naar binnen?

Neem jij de verantwoordelijkheid voor jouw leven in eigen handen? Kijk en voel jij welke energieën voorbij komen? Of laat je anderen bepalen wat wel en niet goed is voor jou?

Ik wens je een week waarin je bewust durft te voelen wat er in jou omgaat, in het besef dat je helemaal goed bent zoals je bent. Jij bent het waard een schitterend en bezield leven te Leven!!

Hartverwarmende knuffel

Gudrun


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page