top of page

Hoe is het met jouw geduld?


Volgens het woordenboek betekent geduld: vermogen om rustig af te wachten (Van Dale), vermogen lang te kunnen wachten zonder boos te worden (Nederlands woordenboek).

Geduld is een schone deugd, … Soms willen we de dingen (te) snel, liever gisteren dan vandaag. Sommige dingen hebben gewoon tijd nodig. Tijd die we onszelf (en misschien ook de ander) mogen gunnen. Tijd zodat de dingen kunnen openbloeien. Geef jezelf die tijd, heb geduld zodat de juiste dingen op het juiste moment naar je toe kunnen komen.

Waak er wel voor dat je geduld niet als een excuus gebruikt om bepaalde actie niet te ondernemen. Om de angst of de pijn die met actie gepaard gaat niet te moeten voelen. Om in je comfortzone te blijven, niet uit je schulp te moeten kruipen.

Waak er voor jezelf ook voor dat je niet teveel geduld hebt. Niet teveel uitstellen met als reden, ik heb geduld. Of teveel geduld met bepaalde mensen bv dat je niet op je kop laat zitten. Ook daar kan een gevaar schuilen.

Ga eens achterover zitten, kijk langzaam en heel bewust naar de situatie, naar wat er nu is. Het lijkt dan alsof je in de bioscoopzaal zit en de situatie wordt op het scherm geprojecteerd. Zo kan je jezelf vanop een afstand observeren. Vanop een afstand zie je de dingen beter. Vandaar kan je ook zien dat het geduld dat je hebt (of net niet hebt) jou iets wil vertellen. Je observeert jezelf en ondertussen voel je wat er in jou gebeurt, je volgt de beleving terwijl je vanop een afstand naar jezelf kijkt. Je bent de observator en tegelijkertijd het geobserveerde. Uit dat observeren kan je heel veel opmaken. Dan kan je zien of het geduld nog nodig is, of je echt geduld hebt of dat je het als excuus gebruikt…

Zo zie je ook de invloed die anderen op je hebben. Op die manier kan je zien welke rollen je speelt, welke maskers je opzet, welke verhalen je jezelf vertelt. Maak af en toe eens tijd om vanop een afstand naar jezelf te kijken. Naar wie je bent, naar wat je doet en of je nog op het juiste spoor zit. Heb jij geduld genoeg? Heb je te weinig of net teveel geduld? Onderzoek dat eens voor jezelf en kijk dan welke actie je mag ondernemen. Of is het beter om af te wachten hoe de hele situatie zich ontplooit?

Wat ik ook merk is dat veel kinderen heel weinig geduld hebben. Niet alleen vanuit hun enthousiasme… Misschien mogen we de kinderen wat geduld bij brengen, niet altijd voor hen springen, de dingen niet uit hun handen nemen, niet altijd oplossingen aanbieden. Ze zelf op zoek laten gaan naar mogelijke oplossingen, ze wat langer over iets laten doen (want ja als wij het voor hen doen, gaat het meestal sneller) en ze mogen zichzelf ook af en toe eens vervelen. Jezelf vervelen kan mooie inzichten geven, ook al zijn kinderen zich daar niet altijd van bewust. Kijk eens naar jezelf hoe jij omgaat met geduld en hoe zich dat overzet naar jouw (klein)kinderen. Niet wat je zegt maar wat je doet nemen kinderen op.

Van kinderen kan je leren waar de grenzen van jouw geduld liggen…

Ik wens je een week vol geduld op de momenten dat je dit nodig hebt, een week vol actie op de momenten dat die vereist is. Een week waarin je balans kan vinden tussen geduldig afwachten en doelbewuste stappen zetten.

Ik wens je een magische week!!

Warme knuffel

Gudrun76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page