top of page

Emoties


We hebben ze allemaal. Van tijd tot tijd kunnen ze ons uit het lood slaan of nemen ze een loopje met ons.

Er zijn verschillende manieren waarop we (onbewust) reageren op die emoties. Manieren die ons zijn aangeleerd door ervaringen, door onze opvoeders, door de maatschappij. Onze monkey mind gaat er graag in mee.

We vechten tegen bepaalde emoties. We willen niet dat ze er zijn. We stellen ons stoer op en zullen wel eens tonen dat wij sterker zijn dan die emoties en dat we die emoties de baas kunnen.

We vluchten voor emoties. We vluchten in hard werken, snoepen, perfectionisme, erg lief zijn voor iedereen, altijd ja zeggen, overal aan deelnemen, … Zolang we maar niet hoeven te voelen wat er speelt.

We bevriezen bij bepaalde emoties. We weten niet hoe te reageren of kunnen niet reageren. De emotie neemt het van ons over. We worden als het ware die emotie.

Een emotie op zich die duurt niet lang. Die is slechts heel kort, enkele luttele seconden (die uren kunnen lijken). Als een emotie voor jou langer duurt dan blijf je erin hangen, voeg je er dingen aan toe.

Emoties kunnen we door ze te onderdrukken of ervoor weg te lopen vastzetten in ons lichaam. Op de lange duur kan dat spanning, stress, fysieke ongemakken en zelfs ziekte veroorzaken.

De volgens mij beste manier om er op een verantwoorde manier mee om te gaan, zonder dat je de emotie wegduwt en op één of andere plaats in je lichaam vastzet, is de emotie te doorvoelen. Je hoeft je daarvoor niet in de emotie te wentelen, er geen verhalen bij te verzinnen maar als ze voorbij komt dan voel je met heel je lichaam die emotie. Het kan zijn dat je het doorheen je hele lichaam voelt, het kan zijn dat je het in een bepaald deel van je lichaam voelt.

Elke emotie mag er zijn, elke emotie mag gevoeld worden. De mooie en de mindere mooie emoties. Want mooi en minder mooi zijn woorden die wij er vanuit de dualiteit aan hebben gegeven. Elke emotie komt ons iets vertellen, elke emotie heeft een boodschap voor ons. Die emotie doorvoelen, kan ertoe bijdragen om die boodschap te begrijpen. Soms komt het later, soms hoef je het niet te begrijpen om het te kunnen loslaten.

Soms denken we dat een ander ons die emoties bezorgt. Zo is het niet, die emoties zitten al heel lang in ons. De ander is slechts de trigger, de spiegel die ons bij die emotie brengt. Het heeft dus geen zin om te wijzen naar de buitenwereld. Het zit in jou. Ga naar binnen, kijk, voel die emotie. Laat ze helemaal toe, wees niet bang. Ja er kan pijn naar boven komen. Die pijn wil gezien en gehoord worden. Dat is de functie van de emotie. Gezien, gehoord en vooral gevoeld worden.

Dat is een totaal andere manier om met emoties om te gaan. Zo kan je de emoties transformeren. In meditaties kan je ze ook in het licht zetten zodat ze stukje per stukje minder zwaar worden voor je. Op den duur zal de zwaarte helemaal verdwijnen. Dat betekent niet dat je geen emoties meer hebt, dat betekent dat ze niet meer met jou op de loop gaan. Dat ze jou niet meer overnemen. Je kan bij die emotie blijven, zonder meegesleurd te worden door de emotie.

Wil jij enkele handvaten om door meditatie jouw emoties te transformeren? Op donderdag 30 april, en dit voor drie opeenvolgende donderdagen, begint de meditatie cursus “Ego overstijgen, emoties transformeren”. Deze gebeurt via skype. Er is geen fysiek contact maar we zien elkaar wel, we horen elkaar en de energie doet ook mee. Geef een seintje als je er graag bij wil zijn. Meer info kan je vinden op de website via deze link:

Ik wens je een week waarin je volop durft te voelen. Een week waarin elke emotie mag voorbijkomen. Ik wens je magische week toe.

Warme knuffel

Gudrun


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page