top of page

Wie moet zorgen voor jouw geluk?


Wat is geluk voor jou? Kan jij omschrijven wanneer jij geluk ervaart? Aan welke voorwaarden moet gelukkig zijn voor jou voldoen om echt geluk te kunnen voelen?


Als jij de verantwoordelijkheid voor jou geluk bij anderen (partner, ouders, kinderen, vrienden,…) legt, koester je verwachtingen naar anderen. En als niet aan die verwachtingen voldaan wordt dan voel jij niet het geluk dat je voor ogen had en dan volgt teleurstelling. Die vervolgens zorgt voor een ongelukkig gevoel. Geluk wordt niet bepaald door wat er om je heen gebeurt maar door wat er in jou gebeurt. Veel mensen rekenen op anderen om gelukkig te worden. Echt geluk komt altijd van uit jezelf!


Hoe zou het zijn als je voor jouw geluk de antwoorden zou vinden in die diepe bron in jou? Als je de zin van jouw leven kan volgen? Jouw innerlijke kompas die jou richting geeft, kan horen, zien, voelen en ook daadwerkelijk volgen? De stappen durft te zetten richting JOUW leven? Niet het leven dat anderen voor jou zouden willen uitstippelen, waarschijnlijk met de beste bedoelingen maar zij weten niet wie jij bent. Soms weten we het zelf niet, zijn we nog op zoek naar wie we werkelijk zijn. Ook in die zoektocht, ik noem het liever een vindtocht, kan je geluk ervaren. Niet het doel op zich brengt geluk wel elke stap die je zet richting jouw doel.


Het moment dat we de volle verantwoordelijkheid voor ons leven op ons durven nemen met alles er op en eraan, met alle goeie, mooie dingen maar ook met de minder goeie dingen. Het moment dat we onszelf kunnen accepteren met onze fouten en tekortkomingen, met onze imperfecties. Dan kunnen we stappen zetten richting een eigen leven. Dan voel je je vrij om te doen wat nodig is om voor jouw geluk te gaan. Dan kan je uit jouw slachtofferschap stappen, dan spreken we niet meer over dader en slachtoffer. Dan spreken we over ervaringen die je hebt opgedaan en waaruit jij mag leren. De moeilijkste mensen in ons leven, kunnen ons de mooiste lessen leren. Hoe zwaar het ook lijkt, die ervaringen heb je nodig om weer verder te kunnen. Je kunt grote dingen leren van jouw “fouten” als je niet druk bent met ze te ontkennen.


Als je in het verleden leeft of te sterk in de toekomst dan kan je niet echt gelukkig zijn. Natuurlijk mag je plannen maken en leren van wat jou overkwam. Maar het enige echte moment is NU. Kan je accepteren wat nu in jouw leven is? Vanuit echte acceptatie kan er ook verandering ontstaan.


Zie jij de kleine dingen die jou geluk brengen? Of vind je dat vanzelfsprekend? Kan jij ook dankbaar zijn voor die kleine dingen die op je pad komen? Dankbaar voor de mensen die in jouw leven zijn?

Dankbaarheid is een sleutel tot geluk!!

Een mooie oefening om dankbaarheid te leren voelen is elke dag drie dingen opschrijven, groot of klein, waar je dankbaar voor bent. Steek die briefjes in een mooie pot, na een tijd heb je heel veel dingen om dankbaar voor te zijn!!


Ik wens je vele gelukzalige momenten!!

Liefs

Gudrun

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page