top of page

Verwachtingen


We hebben heel wat verwachtingen van onszelf, van anderen en van het leven. Volgens het woorden boek is verwachting “De aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats zal vinden.”

Ik zou stellen “Een verwachting is een plaatje dat jij in je hoofd gevormd hebt over hoe het zou moeten zijn.”


Verwachtingen zorgen meestal voor teleurstelling, verdriet of problemen omdat de dingen niet lopen zoals jij had voorzien. Vanuit jouw verwachtingen wil je anderen overtuigen. Verwachtingen houden jezelf gevangen en geven jou een vals gevoel van controle. Controle dat jij kan voorzien wat er gebeurt. Weet dat die controle een illusie is. Controle willen hebben of houden, is vasthouden aan iets wat er eigenlijk niet is. Jij creëert die verwachtingen zelf meestal vanuit een gevoel van onzekerheid, onderliggende angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, angst om het niet waard te zijn, angst voor verandering, angst voor verlies,.. Vanuit verwachtingen leg je een hoge druk op jezelf en anderen.


Hoe groter de liefde voor jezelf is, hoe makkelijker het is om verwachtingen los te laten. Hoe meer liefde, hoe minder verwachtingen. Denk maar aan zandkorrels in jouw hand. Als je die angstvallig vast wil houden dan knijp je je hand dicht waardoor heel veel zandkorrels uit je hand glippen. Als jij je hand open houdt, dan blijft het zand mooi in jouw hand liggen. Zo is het ook met liefde. Echte liefde is niet angstvallig vast willen houden, echte liefde is je verbinden en loslaten. Leg geen verwachtingen bij je partner of kinderen maar laat ze zijn we ze zijn, niet hoe jij wil dat ze zijn.


Wat zou er gebeuren als je minder verwachtingen had?

Je kan dan nog steeds doelen hebben maar je gaat er dan niet meer van uit dat je die doelen bereikt volgens jouw zienswijze. Het leven biedt soms oplossingen die jij niet verwacht, die jij zelfs niet eens kon bedenken. Zonder verwachtingen ontdek je misschien wel hele nieuwe mogelijkheden die nog mooier zijn dan wat jij ooit kon verwachten. Geef jezelf over aan de stroom van het leven en zie waar het jou naar toe brengt, zonder verdere verwachtingen.


Verwacht van jezelf dat jij dit kan!! (Of maak ik het nu te ingewikkeld:))


Liefs

Gudrun

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page