top of page

Verslaafd aan...Volgens het woordenboek is “verslaving een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of middel afhankelijk is”

Misschien denk je bij het woord verslaving aan drugs, sigaretten, alcohol …

Er zijn ook andere vormen van verslavingen die maatschappelijk misschien iets meer aanvaard worden zoals verslaving aan koffie, chocolade, eten, seks, om er maar enkele te noemen.

Zo’n half jaar geleden had ik een periode waarin ik telkens behoefte had aan iets om te eten, het maakte toen eigenlijk niet uit wat (normaal eet ik heel gezond), als ik maar iets kon eten. Na een paar dagen heb ik mezelf even ‘ter verantwoording’ geroepen en gezegd “Wat is dat toch? Wat denk je te vinden in dat eten?” Dan ben ik naar binnen gekeerd. Ik voelde dat ik naar eten greep vanuit een gevoel van een tekort, dat ik dacht met eten te kunnen opvullen. Ik voelde een tekort aan liefde, nochtans is er rondom mij heel veel liefde maar ik was even de liefde voor mezelf kwijt. Die was er wel maar ik voelde ze niet. Dat tekort wilde ik door naar eten te grijpen gaan opvullen. Achteraf ‘veroordeelde’ ik mezelf bijna omdat ik weer naar iets om te eten had gegrepen. Het is niet goed voor mijn lichaam, voor mijn geest en het helpt me geen stap vooruit. Dat is niet echt bevordelijk voor zelfliefde.

Niets van buitenaf kan een tekort in jezelf aanvullen. Misschien voel je je heel even goed als je die geurende koffie hebt gedronken, niet kon weerstaan aan dat lekkere stukje chocola, dat extra glaasje voor de gezelligheid, als je weer iemand hebt veroverd…

Die voldoening is meestal van korte duur. Je raakt er niet door ‘opgevuld’. Een tekort in jezelf kan je niet opvullen met dingen van buitenaf, je probeert het misschien wel en het lijkt alsof het even helpt. Maar daarna lijk je weer wat dieper te zitten, weer een stukje verder van jeZelf af.

Als je telkens naar iets grijpt buiten jou om een tekort op te vullen, ben je niet in jouw lichaam aanwezig. Je voelt je versnipperd, je bent niet geaard en je denkt dat dingen van buitenaf je zullen bevredigen. Zoals ik al zei, dat is meestal van kort duur en dan merk je dat je steeds meer van die uiterlijke dingen nodig hebt om een moment van voldoening te hebben en die momenten van voldoening worden ook steeds korter. Als je de volgende keer weer een drang hebt naar iets. Voel dan eens welk tekort jij ervaart, waar heb jij werkelijk behoefte aan en kan je dat aan jezelf geven zonder die genotsmiddelen, zonder de hunker naar, zonder naar buiten te grijpen? Wel door naar binnen te keren en door jouw innerlijke kind te geven wat het écht nodig heeft! Jouw aandacht, jouw tijd, jouw begrip, jouw warmte, jouw Liefdevolle aanwezigheid.

Ben jij er klaar voor om aan te kijken wat daar diep van binnen verscholen ligt? Ben jij bereid om de schuld, de schaamte en angst die naar boven komt in de ogen te kijken? Ben jij bereid om te accepteren wat er nu is? Om lief, warm en zacht voor jezelf te Zijn? Niet meer te vluchten in uiterlijkheden maar je te laten dragen door je Liefdevolle, warme hart…

Ik wens je een week waarin je het stof op je ziel durft te zien voor wat het is, een laagje bovenop die prachtige diamant. Jij alleen kan die laag afstoffen om de stralende jij naar boven te laten komen. Ik wens je een week waarin je het proces durft aan te gaan om daarna volop te schitteren!!

Warme knuffel

Gudrun


#tekort#verslaafd#verslaving#opvullen#hunker#liefde#zelfliefde#schuld#schaamte#angst#proces#behoefte#lichaam#aarde#bevredigen#voelen#accepteren#voldoening#meer#bewustwording#bewustzijn#aanwezigzijn#zijn#leefjevrij#spiritualiteit57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page