top of page

Manipulatie


We doen allemaal wel eens mee aan het manipuleren van iets of iemand. Onze persoonlijkheid wil zo graag dat we krijgen wat we willen en dat dit gaat zoals wij dit willen. We worden ook allemaal wel eens gemanipuleerd, dat kan in een relatie, jouw gezin, op het werk, in de vriendenkring,… Meestal gebeurt dit onbewust en is het ook vrij onschuldig.


Een meester manipulator wil altijd zijn zin krijgen en zal alles doen om die ook te krijgen. Hij haalt elke manipulatie truc uit de kast om zijn doel te bereiken. Mensen die in zijn/haar val trappen zijn meestal fijn gevoelig. Die leven mee met hun medemens, willen het de ander naar de zin maken, staan altijd klaar om te helpen,… Als ze zelf niet in balans zijn cijferen ze zichzelf weg om toch maar “de liefde” van de ander te krijgen. Daar maakt de meester manipulator misbruik van, jammer genoeg.


Een manipulator maakt gebruik van jouw schuldgevoel. Vanuit dat schuldgevoel laat jij over je grenzen heen stappen, ook al wil je die zo graag aangeven. De manipulator geeft jou een (vergiftigd) geschenk in de vorm van angst, boosheid, agressie,… Als jij dit geschenk niet aanneemt dan blijft het van de gever. Als jij dichtbij jezelf blijft, niet meegaat in de energie van de ander, dan aanvaardt je dat geschenk niet en blijft het dus bij de ander hangen.


Uit ervaring weet ik ook dat mensen die veel manipuleren een gebrek hebben aan zelfvertrouwen. Ze zitten vol angst en willen die verbergen onder een masker van zelfzekerheid en “zogezegd” vertrouwen. Meestal voeren ze het hoge woord en lijken ze vriendelijk en lief in gezelschap. Op het eerste gezicht niets aan de hand dus, tot je ze beter leert kennen…


Heb jij ook te maken met een meester manipulator? Kijk dan eens naar binnen en voel eens hoe het komt dat jij in zijn/haar net verstrikt zit. Welke energie in jou trekt dat aan? Hoe is het met jouw zelfliefde, zelfvertrouwen? Welke angsten zijn er diep van binnen opgeborgen omdat je bang bent om ze aan te kijken? Ik heb ondertussen geleerd dat de meest moeilijke mensen jou de zwaarste lessen komen leren. Het moeilijkste is om die mensen dankbaar te zijn voor de lessen, ze te vergeven voor de manier waarop ze jou die lessen toonden/tonen en diepe dankbaarheid te voelen.


Veroordeel jezelf niet omdat je in “de val” getrapt bent. Wees lief voor jezelf en leer uit jouw ervaringen. Het moment dat je ziet hoe de manipulator te werk gaat en hoe jij daarop reageert kan je voor jezelf iets veranderen. Uit elke stap mag en kan je leren. Accepteer en omarm je fijn gevoeligheid, wees lief voor jezelf en anderen maar laat jou niet misbruiken.


Weet dat jij het waard bent om in licht en liefde te leven. Diep van binnen ben jij liefde, laat die maar weer naar boven komen. Sloop die muur die je hebt opgebouwd rondom jouw hart maar. Die muur heb je gebouwd om jezelf te beschermen, omdat het te pijnlijk was om bepaalde emoties te voelen. Nu jij aan het ontwaken bent, weet je dat elke emotie er mag zijn, dat die pijn jou doet groeien. Elk gevoel dat naar boven komt, mag gevoeld worden, hoe pijnlijk op dat moment ook.


En onthou, je hoeft het niet alleen te doen!!


Ik wens je een week met aandacht voor jezelf, aandacht voor elk gevoel dat nu naar boven komt. Een week waarin je durft te voelen wat je tegenhoudt…


with love

Gudrun

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page