top of page

Mag ik boos zijn?


Deze week had ik een mooi gesprek met een vriend ivm boosheid voelen.

Als je het spirituele pad bewandelt, mag je dan nog boosheid voelen? Of “moet” je dan altijd lief en vriendelijk zijn? In het begin van mijn spirituele ontwaken dacht ik ook dat ik altijd lief moest zijn en boosheid uit den boze was. Een valkuil voor velen, vermoed ik.


Boosheid is een emotie zoals iedere andere emotie en mag, sterker nog moet gevoel worden als die aanwezig is. Als je boosheid wegduwt dan zet je die vast in jouw lichaam en vroeg of laat, toont jouw lichaam dat vastgezette gevoel in spanning, stress, pijn en/of ziekte. Dat is natuurlijk niet wat je wil!? Zie het als een signaal van jouw lichaam dat er iets mag veranderen. Dat dit gevoel gezien mag worden. Het is tijd om het niet meer weg te duwen maar om het aan te kijken en te omarmen. Ook boosheid mag er zijn.


Wat ik dan wel sterk aanraad, is om niet in boosheid te reageren. De boosheid mag er zijn, die kan je door je lichaam heen laten stromen. Elke sensatie die je voelt in jouw lichaam, elke trilling, elke tinteling, elke gewaarwording er laten zijn. Volledig voelen en de controle over dat gevoel loslaten zonder één enkele reactie naar de buitenwereld toe. Als je die boosheid volledig kan toelaten, voelen en omarmen dan kan er genezing (healing) ontstaan. Genezing betekent niet dat je ontkent dat de feiten of het gevoel er ooit geweest zijn. Genezing betekent wel dat jij jezelf weer zonder oordeel kan omarmen. Als je dan ook de ander weer kan omarmen dan ben je al een ver op jouw spirituele reis.


Als je de volgende keer boosheid voelt, vlucht niet, vecht niet en duw het niet weg, voel het maar. Laat die boosheid in zijn volle glorie toe in jouw lichaam. Blijf in het nu moment, in het gevoel van boosheid. Maak er geen verhalen rond, sleur er geen vroegere ervaringen bij, voel de boosheid zoals die nu voelt. En weet dat dit geen eeuwigheid duurt, dit moment kan kort zijn als jij alleen maar voelt. Het duurt lang als je blijft hangen in de emotie en je hoofd zich ermee gaat bemoeien.


Als er een ander persoon betrokken is in jouw gevoel van boosheid dan kan je in een rustig moment waar je even tijd voor neemt liefde, licht en warmte sturen naar de andere persoon. Sluit dan je ogen, voel jouw eigen energie, visualiseer de ander voor je. Stuur dan vanuit je hoofd en vanuit je hart een straal van licht naar de ander persoon, doe dit vol liefde. Als het jouw lukt kan je dat een tijdje aanhouden. Doe dit niet omdat de ander zou veranderen, doe het omdat jij liefdevol bent en jezelf en de ander het beste toewenst.


Ik wens je mooie, liefdevolle stappen toe op jouw spirituele reis, een reis die vele levens lang duurt.

Warme groet

Gudrun

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page