top of page

Egoïsme versus vrijheid


Egoïsme komt vanuit het hoofd, vanuit het ego, jouw persoonlijkheid. De eerste drie letters verwijzen er al naar. Het ego hebben we ongeveer bij 5 tot 10% van al onze dagelijkse bezigheden nodig, zoals op tijd vertrekken naar het werk, het huishouden en dergelijke. Daar is niks mis mee!


Vanuit egoïsme streef je naar zelfbehoud ten kosten van anderen en heb je de neiging om altijd te willen winnen, je gelijk te halen. Ook als blijkt dat je ongelijk hebt, zoek je vanuit egoïsme een omweg om toch maar gelijk te krijgen. Maar egoïsme gaat niet over winnen en gelijk halen, egoïsme wordt ingezet om een bepaalde angst die is ontstaan in je vroege jeugdjaren te onderdrukken.

Als je vanuit egoïsme reageert dan doe je iets omdat je denkt dat je er voordeel bij zal hebben, omdat je er iets uit kan halen voor jezelf. Dan denk je alleen aan jezelf en niet aan de ander. Als je iets doet voor een ander dan verwacht je daar iets voor terug. Die verwachtingen kunnen heel uiteenlopend zijn bv in de vorm van waardering of omdat je graag liefde wil of een actie die je terug verwacht. Kijk maar naar het spreekwoord “Voor wat hoort wat”. Vanuit egoïsme zijn jouw acties altijd voorwaardelijk.


Echte vrijheid komt vanuit het hart. Als je vrij bent dan weet je wie je bent en wat je wil. Dan doe je de dingen niet omdat iemand anders dat van jou verwacht maar omdat jij dat wil. Dat wil niet zeggen dat je niets meer voor een ander doet, integendeel. De dingen die je voor een ander doet, doe je vanuit liefde omdat jij het graag wil, niet omdat je liefde of één of andere actie van de ander verwacht. Vanuit vrijheid reageer je liefdevol naar jezelf toe maar ook liefdevol naar de ander. Je toont duidelijk waar je grenzen zijn en wat wel en niet kan maar altijd vanuit onvoorwaardelijke liefde. Jij kan zijn wie je bent en de ander mag zijn wie hij of zij is. Je wil de ander niet veranderen. Als er jou iets tegen de borst stoot dan zoek je de aanleiding niet in de buitenwereld maar keer je naar binnen en kijk je bij jezelf wat daar nog mag veranderen. Vanuit vrijheid besef je dat alles wat op jou pad komt, (ook al lijkt dat in eerste instantie helemaal niet wat jij wilt) jou verder helpt. Het is een les waardoor je verder kan groeien of het is een zegen. Als je vrij bent, weet je dat alles energie is en de energie die jij uitstraalt, komt naar jou terug.


Wil jij echt vrij zijn? Vanuit je hart gaan leven en jouw leven leiden? Durf dan naar binnen te keren en te zien wat er daar nog speelt. Yoga en meditatie kunnen je hierbij helpen!!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page