top of page

Tijd...


We hebben allemaal 24u per dag. Dat zijn 1440 minuten en 86400 seconden. Dat is heel wat en toch zouden de meeste mensen wel wat meer uren per dag willen. Als je de mensen vraagt hoe het met ze gaat, krijg je heel vaak het antwoord “druk, druk, druk”. Iedereen is met van alles bezig en het is een race tegen de tijd om alles in te plannen, om al het “moeten” te kunnen afwerken. Maar, er is een grote maar, “Moet” dat wel allemaal of leggen wij het onszelf op?


Maak jij ook lijstjes van wat er allemaal dient te gebeuren die dag of die week? En is het ook een ellenlange lijst? Als je kijkt, lijkt het of het allemaal dringend is. Is het ook allemaal belangrijk? Kijk of er dingen zijn die je kan schrappen, die eigenlijk niet echt nodig zijn. Begin dan eens met bovenaan je lijst te plaatsen wat het belangrijkste is. Begin dan met het belangrijkste en werk zo jouw lijstje af. Ik ben er zeker van dat er dingen van je lijstje kunnen verdwijnen als je kijkt wat écht belangrijk is.


“Ik heb daar geen tijd voor” is ook een vaak gebruikte uitdrukking. Is dat werkelijk zo? Is het niet zo dat je tijd maakt voor de dingen die belangrijk zijn voor jou. Als je er geen tijd voor hebt, komt het dan op de eerste plaats? Als je tijd hebt om naar tv te kijken of te gamen, dan is er ook tijd om te sporten, te mediteren, om yoga te doen, tijd om even lekker te ontspannen, tijd om dingen te doen die je graag doet. Kijk eens voor jezelf waar je dingen kan veranderen, wanneer doe je dingen die absoluut niet belangrijk zijn en kan je die vervangen door dingen die je veel meer brengen? Maak van jouw tijd een prioriteit en geen excuus.


Maak jij ook tijd voor jezelf? Want uiteindelijk ben jij dé belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij je niet goed voelt, dan geeft dat een weerslag op jouw gezin, op de mensen die jou omringen, op je werk, op jouw humeur. Als jij jezelf op de eerste plaats zet, kiest voor de dingen die voor jou belangrijk zijn dan is dat niet egoïstisch, dan is dat zelfzorg. Als jij jezelf dat toestaat dan geef je de mensen rondom jou de vrijheid om ook voor zichzelf te kiezen zodat ook zij tijd hebben voor de dingen die belangrijk zijn. Van daaruit kan jij groeien en kunnen de mensen rondom jou gaan groeien. Jij bent tenslotte de enige persoon waarvan je zeker bent dat hij/zij je hele leven bij je blijft. Zorg dus goed voor jezelf! Zo kan je er nog beter Zijn voor anderen.


Maak jij ook tijd om eens helemaal niets te doen? Tijd om even te verdwalen in je ziel? Ik hoor je al denken, “dat is tijdsverlies”. Voor mij helemaal niet want net in die tijd waar je lekker niets doet, komen zoveel antwoorden binnen. Dan lijkt het alsof oplossingen zomaar naar je toekomen. Oplossingen waar je met jouw hoofd niet bijkomt. Oplossingen waardoor je heel veel tijd wint. Dan krijg je precies meer tijd in de dag. Net omdat je jezelf tijd gunt om eens helemaal niets te doen. Dan wordt ook duidelijk wat belangrijk is voor jou en wat bijzaak is.


Steeds meer kan ik mij ook richten op die belangrijke dingen en de rest naast me neer leggen. Keuzes maken, waar wil ik mijn tijd en aandacht aan besteden? Wat is voor mij belangrijk? Als je op die manier met tijd omgaat, dan lijkt het alsof jouw dag langer wordt. Dan kan je “Het is een drukke dag” veranderen in “Het is een goed gevulde dag”. Dat geeft je een heel ander gevoel. Dan heb je in ieder geval niet meer het gevoel dat je achter de dingen aanholt. Dan heb je het gevoel dat je aanpakt wat zich nu voordoet, wat nu belangrijk is. Dan kan je af en toe tijd voor jezelf vrijmaken in jouw agenda. Tijd voor de dingen die je graag doet, tijd voor vreugde en plezier want ook dat is belangrijk!!


Geef jezelf tijd, je hoeft niet ongeduldig te zijn. Niet alles hoeft nu te gebeuren. Alles komt voor jou op de juiste tijd, de juiste plaats mét de juiste perso(o)n(en). Trust the timing of your life …


Ik wens je een week met tijd voor de belangrijke dingen des levens.


Warme knuf

Gudrun


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page