top of page

Vrij Zijn...


Vorige week had ik een (online) gesprek met een vriend. Op een bepaald moment gaat het over vrijheid. Op dat moment lijkt het alsof iemand mijn keel toeknijpt, ik heb moeite met slikken. Krijg een beklemmend gevoel. Ik vertel hem welke gewaarwordingen ik heb. Dan stelt die vriend voor om even helemaal in de beleving te gaan.

Hij schept een open ruimte voor mij. Een ruimte waarin hij mij ondersteunt om helemaal te beleven wat er in me omgaat. Het is een heel fysieke beleving. Ik voel het dichtsnoeren van mijn keel, voel dat slikken, ademhalen moeilijk is. Ik ga helemaal in dat gevoel, mijn hele lichaam begint te schudden en te beven. Tranen rollen over mijn wangen. Het mag er allemaal zijn…


Na een tijdje is de fysieke ervaring minder sterk en begin ik beelden te zien. Beelden van vroeger, van toen ik klein was, iets groter en uiteindelijk volwassen en in relatie. Toen kon ik zien dat ik me al die tijd niet vrij voelde, ik leefde niet mijn leven maar het leven van iemand anders. Voor de lieve vrede heb ik gezwegen, mijn eigen waarheid opgekropt. Zo werd het voor mij steeds moeilijker om mijn eigen waarheid naar buiten te brengen. Vele malen slikte ik in wat voor mij belangrijk was en ging steeds verder bij mezelf vandaan. Zo verloor ik de verbinding met mezelf en met de mensen rondom mij.

Die gewaarwordingen, die beelden maakten me wakker. Ik had wel eerder die onvrijheid gevoeld maar nog nooit zo sterk. Op een bepaald moment voelde ik verschuivingen ter hoogte van mijn keel. Het leek alsof er iets wegvloeide. Deze beleving duurde 5 hooguit 10 minuten. Doordat ik erin durfde te duiken en de ruimte kreeg van iemand die openstond om erin mee te gaan, waarin niets moest, waarin ik gewoon mocht laten gebeuren wat gebeurde, konden die verschuivingen plaatsvinden. De energie kon weer stromen.

In de loop van de week had ik met nog andere mensen gesprekken, over vrijheid, over mijn belevingen en ervaringen. Sommigen drukten hun mening en overtuigingen uit, anderen stelden me boeiende vragen en lieten me in mijn beleving gaan. Ik ben elk van hun dankbaar voor de inzichten, tips en adviezen maar nu is het aan mij om te zien, te voelen en te beleven wat “waar" is voor mij.

Het opende steeds meer mijn keel en hartgebied. Deze week ging ik af en toe spontaan zingen en dansen. Ik voelde me vrijer, opener. Er kwamen ook nieuwe ideeën naar boven. Oude overtuigingen, beperkende gedachten kon ik laten gaan. Een belangrijk inzicht is, dat niemand anders mij belemmert om vrij te zijn maar dat het mijn kijk op vrijheid is (was) die mij belemmert.

Ik ben vrij om mijn waarheid te uiten, ik ben vrij om te doen wat voor mij belangrijk is. Ik mag in het leven staan vanuit mijn bron. Ik open me om te ontvangen wat van mij is en dit met de wereld te delen. Ik mag mijn vrouwelijke, zachte kern in duiken en van daaruit in vrijheid mijn waarheid delen.

Ik voelde me soms heel sterk beperkt in mijn vrijheid (misschien jij ook) maar er is maar 1 iemand die mij tegenhoudt, dat ben ik zelf. Nu mag ik door de sluiers heen, doorheen de oude gedachten, beperkende overtuigingen op weg naar mijn vrijheid.

Ik hoef niet te zoeken naar vrijheid, vrijheid zit in mij. Ik mag die gaan voelen, beleven, ervaren en vooral uitdrukken. Iemand die in vrijheid leeft, blijft het gemakkelijkst trouw aan zichzelf (en de ander).

Ik wens je een week waarin je, ook al ben je opgesloten tussen de vier muren thuis, de vrijheid in jezelf terug vindt. Een week waarin je de betekenis van vrijheid voor jezelf ontdekt.

Warme knuffel

Gudrun22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page