top of page

Voelen


Je slikt je woorden in… de ander weet toch best hoe het voelt om boos of verdrietig te zijn!? Waarom zou jij dan uiting geven aan jouw gevoel?

De ander weet hoe hij/zij zich voelt als hij/zij boos of verdrietig is maar niet wat er in jou omgaat als jij deze emoties voelt. Door niet te uiten wat jij voelt, wat er in je omgaat, (op de één of andere manier, dat kan door praten, dat kan door het van je af te schilderen, door op een andere manier creatief te zijn) accepteer je jouw gevoelens niet. Als je de emoties opkropt en niet uit, dan komen die emoties vast te zitten in jouw lichaam en vroeg of laat krijg je daar de rekening van voorgeschoteld, door middel van spanning, stress, pijn of word je misschien wel ziek.


Je kan de ander ook allerlei mooie en lelijke woorden naar zijn/haar hoofd slingeren. Je heeft de ander “de schuld” van wat er in jouw leven gebeurt. Je haalt er allerlei dingen uit het verleden bij want toen was het ook al zo!! Op die manier voel je niet wat er werkelijk in je omgaat. Je uit dan wel jouw boosheid maar niet op een manier waardoor die helemaal gevoeld wordt in je lichaam. Deze reactie komt helemaal vanuit je ego, vanuit je hoofd. Je gaat ver bij jeZelf vandaan op dit moment.


Beide acties zijn reacties waardoor je niet bij JeZelf hoeft te komen. Je voelt niet écht wat er allemaal in je omgaat. Het is een vlucht om niet te moeten voelen. Want ja voelen kan best pijnlijk zijn maar voelen is de enige échte weg naar healing in jezelf.


We hebben allemaal emoties van pijn, verdriet, boosheid, schaamte, …

We zouden die graag in een potje houden en het deksel er heel hard opduwen. Vergelijk dat potje even met jouw lichaam, waar jij die emoties in vasthoudt. Op een bepaald moment wil het deksel van de pot af want de pot zit boordevol, het deksel kan het niet meer houden. Zo is het ook met jouw lichaam. Op een bepaald moment heeft jouw lichaam zijn limiet bereikt van wat het allemaal aankan. Dit toont het dan door pijn, door spanning, door stress en misschien zelfs ziekte. Als je één van die symptomen voelt, kijk dan even welke emoties er (onbewust) diep in jou zitten opgeslagen.


We beginnen al met opslaan als we kind zijn. Meestal worden we gesust als we iets voelen met “Oh het is allemaal zo erg niet, komaan je moet sterk zijn, Oh dat is zo weer voorbij”. Je kan zelf best nog wat sussende woorden vinden. Net die goedbedoelde reacties zorgen ervoor dat we dat gevoel in onszelf diep wegstoppen want we denken dat we overdrijven, of dat het niet kan. We leren niet te voelen, we leren gevoelens weg te duwen.


Hoe fijn zou het zijn als we (van jongsaf aan) elk gevoel kunnen toelaten?

Als we verdrietig zijn, dan mag dat verdriet er helemaal zijn, als we boos zijn dan mogen we dat op een aanvaardbare manier uiten,…

Hoe anders zou ons leven dan verlopen?


Jij kan nu leren voelen, jij kan nu elk gevoel helemaal voelen en doorleven. Dat hoeft echt niet lang te duren, je laat het doorheen je lichaam stromen en voelt wat gevoeld wil worden. Je hoeft niet altijd uiting te geven aan jouw gevoel, als je het maar écht voelt! Het kan wel fijn zijn om dit te uiten bij personen die je vertrouwt. Als de ander dan wil luisteren en er helemaal voor je is, dan kan die oude pijn ook helen en uit jouw lichaam verdwijnen.


Kan jij er ook voor de ander zijn door te luisteren, door een schouder aan te bieden, er gewoon te Zijn, zonder te willen ingrijpen in het proces?

Ik weet, best een lastige want je wil de ander toch helpen? De grootste hulp die je de ander kan geven is er Zijn zonder oordeel en de ander in zijn/haar proces laten. Voel eens wat dat met je doet. Tijdens het proces van de ander kan ook heel veel bij jou naar boven komen. Misschien ben je daar wel bang voor? Maar ook dat kan jou helen, ook dat maakt je krachtiger. Dus de volgende keer als er iemand met een uitdaging of een probleem zit laat die maar even luchten, of zit gewoon in stilte naast elkaar. Laat alles er zijn en voel wat dit bij jou teweeg brengt.


Een uitdaging? Ja, zeker! Maar wel eentje waar jij zoveel liefde voor jezelf zal gaan voelen en die liefde dan kan uitstralen naar de ander toe!


Ik wens je een week vol begrip, een week waarin alles er mag zijn. Een week zonder oordelen naar jezelf of de ander. Een liefdevolle week met vele magische momenten!


warme knuf

Gudrun

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page