top of page

Verschillend


Als jij heel bewust kijkt naar de mensen rondom jou, merk je dan vooral veel gelijkenissen in denken, doen en voelen? Kijken de mensen in jouw omgeving door een gelijkaardige bril? Met de neuzen in dezelfde richting?

Dit kan een fijn, geruststellend gevoel geven, een soort bevestiging.

Hoe ga jij om met de verschillen van mensen rondom jou? Ga je dan in discussie en wil je vooral jouw visie opdringen? Of luister je naar wat de ander werkelijk te vertellen heeft? Ga je in verbinding en stel je je open voor een andere bril? Omarm je de rijkdom van de diversiteit?

Hoe rijk ben je als je mensen rondom je hebt met een andere visie en die volledig kan toelaten? Het kan zo mooi zijn om die verschillen te omarmen, elkaar de vrijheid van mening te laten ook al staat die lijnrecht op jouw visie. In elk verschil durven voelen wat het met jou doet, wat er in jou omgaat, wat het in jou teweeg brengt. De beweging in je lichaam, in je emoties, in jouw denken toelaten.

Dat impliceert volledig luisteren, niet om direct jouw visie te geven maar om je in te leven in het verhaal van de ander. Echt luisteren, niet om weerwoord te bieden maar om te begrijpen wat in de ander omgaat. Luisteren niet alleen met je oren maar met je hele lichaam. Niet altijd eenvoudig maar wel heel boeiend en leerrijk. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om hetzelfde doel na te streven…

Elk verschil in de ander, misschien uitgesproken, misschien alleen gevoeld, houd je een spiegel voor. Durf jij in de spiegel te kijken? Te zien wat er in jou leeft… daar zullen hele mooie stukken bij zitten maar vast ook stukken die je liever niet aankijkt, waar je bang voor bent of teveel pijn bij voelt. Toch wordt van je gevraagd om ook of vooral die pijnlijke stukken aan te kijken. Ze willen jou iets vertellen.

De meest moeilijke mensen (of althans de mensen die jij als moeilijk ervaart) in jouw leven, kunnen jou heel veel leren. Ze reflecteren wat er in jou nog mag veranderen. Richt je aandacht naar binnen, word je bewust van wat er in je leeft, elke keer opnieuw. Word de observator van je eigen gedrag, je eigen gedachten, jouw emoties en leer jeZelf steeds beter kennen.

Tijd om in ‘actie’ te komen…

Ik wens je een week vol warme ontmoetingen waarin je de diversiteit kan omarmen!

Warme knuffel

Gudrun


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page