top of page

Toelaten wat is...


Momenteel voel ik heel veel collectieve boosheid. Boosheid die geuit wordt naar welbepaalde groepen, naar specifieke mensen of gewoon naar wat er nu is.

Wat ligt er onder die boosheid?

Een onderliggende emotie is veelal angst, angst die je hebt opgenomen vanuit het collectief of die je hebt opgeslagen vanuit vorige ervaringen. Een angst die je eigenlijk niet durft aan te kijken. Waar je voor vlucht of die je wegduwt. Onbewust sla je die angst op in jouw lichaam.

Iemand kan op een knopje duwen waar oude pijn (verdriet) wordt aangeraakt. Pijn die je niet durft te voelen, pijn die er van jezelf eigenlijk niet mag zijn. De persoon die op dat knopje duwt, triggert jou en jij schiet uit je sloffen.

Een derde reden voor boosheid kan zijn dat mensen over jouw grenzen stappen. Waarschijnlijk omdat jij jouw grenzen niet goed aangeeft. De energie die je uitstraalt, trekt bepaalde mensen en situaties aan. Het leven wil jou iets tonen.

Vanuit boosheid ga je veelal je stem verheffen, misschien zelfs schreeuwen. Je creëert een figuurlijke afstand waardoor je het gevoel hebt dat je luider moet praten om tot de ander door te dringen. Je voelt je niet gehoord en gaat steeds harder praten. De ander sluit zich echter af als er wordt geschreeuwd en je verliest de verbinding met elkaar (en met je Zelf). Zo raak je steeds verder van elkaar verwijderd. De frustratie, de boosheid komt tussen jullie in te staan.

Belangrijk is dat je de boodschap (de boosheid) van de ander niet persoonlijk neemt, dat je het niet op jou betrekt. Ook belangrijk is dat je uit het verhaal blijft. Je houdt het meestal niet bij het nu moment. Veelal haal je er oude ervaringen, oude pijn, herinneringen van vroeger bij en maak je het verhaal sterker, groter.

Heb je al gemerkt dat zelfs door te schreeuwen of door te vluchten voor de boosheid of die boosheid te willen controleren, ze niet verdwijnt? Nee, de boosheid vindt een plekje in je lichaam waar ze zich gaat nestelen. Telkens iemand op dat knopje drukt, komt die weer naar boven.

Hoe zou het zijn als je bewust kijkt naar die boosheid (of elke andere emotie)?

Je zoekt geen oplossingen, je beredeneert niet, je controleert niet. Je voelt de boosheid door je lichaam gieren op het moment dat ze naar boven komt. De boosheid mag door je heen stromen. Voelen betekent niet dat je die boosheid ook naar buiten brengt. Het betekent dat je ervaart, beleeft wat die boosheid met je doet. Je laat ze toe. De emotie mag doorheen je ganse lichaam, doorheen je bewustzijn circuleren. Je omarmt de boosheid…

Ja ze mag er zijn, je maakt je zelf bewust van wat die boosheid met je doet, wat je ervaart. In de meeste gevallen is die boosheid iets ouds. De boosheid nodigt je uit om er naar te kijken. Jij mag ruimte maken om die boosheid door je heen te laten stromen. Het kan intens zijn op het moment dat je dit toelaat maar dat duurt niet lang (hooguit 1 minuut). Hier blijft de boosheid bij jou, je voelt ze, je ervaart ze, je ziet ze, je erkent ze, je omarmt ze…

Daarna ben je bevrijd van die (welbepaalde) boosheid, later kan je er met een glimlach naar terug kijken. Je laat je niet meer zo snel van je sokkel blazen als iemand op het knopje drukt (wat steeds minder gevoelig wordt). Je reageert niet tegen de persoon maar je gaat naar binnen, voelt wat het jou wil vertellen. Dat is een mooie manier om telkens opnieuw bij jezelf terug te komen. Niets of niemand de schuld geven van wat er in jou om gaat. Geen oordelen vellen over iets of iemand anders, nee je zoekt de verantwoordelijkheid bij jezelf. Zo kan je steeds meer je liefdevolle hart laten spreken. Zo kan de wereld waarin jij leeft, telkens een beetje mooier worden.

Deze manier van kijken naar, is niet alleen van toepassing op boosheid maar op elke emotie die aan de oppervlakte komt. Als het met jou resoneert, probeer het maar eens en voel het verschil. Succes!!

Ik wens je een week waarin je de emoties die naar boven komen, durft te voelen. Een week waarin je de boodschappen van je lichaam voelt en herkent. Een liefdevolle week vol magische momenten.

Warme knuffel

Gudrun


27 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

bottom of page