top of page

Neem verantwoordelijkheid over jouw leven


Het is heel makkelijk om de schuld in de schoenen van de ander te schuiven. De schuld over wat jou overkwam. Om de ander verantwoordelijk te stellen voor jouw pijn, voor waar jij doorheen gaat.

Zo zien we onszelf als slachtoffer van wat gebeurd is.


Veel belangrijker is om de verantwoordelijkheid over ons eigen leven te nemen. We stralen een bepaalde energie uit en die energie wordt opgevangen door anderen. Vanuit die energie trekken we bepaalde mensen, bepaalde situaties naar ons toe. Zo kunnen we leren hoe we in elkaar zitten, zo kunnen we leren hoe energie werkt, als we het willen zien. Zolang we onszelf als slachtoffer zien en de ander als dader dan kan er weinig verandering komen in de situatie. Maar als wij onze verantwoordelijkheid opnemen, kunnen we stappen zetten die noodzakelijk zijn in die situatie. Ook al zijn we bang, toch die stappen zetten, dan nemen we verantwoordelijkheid voor ons leven.


Soms blijven we heel lang in een situatie hangen waarvan we weten dat die niet goed is voor ons en tóch blijven we erin hangen. Het is vertrouwd en we zijn bang voor verandering, bang om er alleen voor te staan, bang van wat anderen zullen zeggen of doen, bang om te falen, bang om… Maar het is jouw leven, jij mag zelf kiezen. En je hebt altijd een keuze. Het is aan jou om die keuze die het best bij je past te maken. Dat is niet altijd het gemakkelijkste maar wel het beste voor jou. Ja soms komt daar pijn bij kijken, ja soms komen oude dingen naar boven maar die willen gezien worden zodat jij die achter jou kan laten. Zolang je het niet ziet, blijf je ze met je meedragen. Het moment dat je het ziet, kan je er ook iets aan doen, iets aan veranderen.


Soms hebben we het gevoel dat wij de ander zullen pijn doen door een bepaalde keuze te maken. Het is een pijn die al in de ander aanwezig is die jij aanraakt. Jij bent niet verantwoordelijk voor de pijn van de ander, jij geeft die ander ook geen pijn, het is iets wat al lang in hen sluimert. Door wat je zegt of doet, wordt die pijn aangeraakt. Daardoor heb je het gevoel dat jij hen die pijn geeft of net omgekeerd dat een ander jou pijn geeft. De ander is niet verantwoordelijk voor jouw leven, jij bent niet verantwoordelijk voor het leven van de ander. Jij mag jouw leven leiden op de manier die het best bij jou past. Jij mag stappen zetten richting jouw dromen en doelen. Zo kan jij de ander ook in zijn/haar waarde laten en hen hun eigen leven laten leiden.


Als jij goed luistert dan word je verteld wat jij het beste doet maar we zijn verleerd om naar die stem te luisteren. We richten ons vooral op de buitenwereld en op wat die ons te zeggen heeft. In die buitenwereld heerst heel veel angst, chaos en twijfel, veelal gaan we daar (onbewust) in mee. Hoe zou het voor jou zijn om weer te gaan vertrouwen in die stem. Om de stappen te zetten die die stem jou toevertrouwd? Dan trek je een heel andere energie naar je toe. Dan trek je de dingen naar je toe die je heel graag wil.

Voel wat belangrijk is voor jou, zet dan die stappen. Misschien voelt het angstig, dat is ook ok, misschien voel je pijn naar boven komen, dat is ook ok. Alles mag er zijn, je hoeft niets weg te duwen. Het belangrijkste is dat je niet vlucht voor wat naar boven komt. Het durft te aanschouwen zonder er weer een verhaal van te maken.


Weet dat je ook in vreugde kan leren. Ga er niet van uit dat (levens)lessen leren hard en pijnlijk is. Vraag maar om de dingen in vreugde te kunnen zien en te mogen leren. Zodat je jouw stappen in vreugde kan zetten en zo nieuwe energieën naar je toetrekt. Het gaat helemaal niet over schuld, niets of niemand heeft schuld aan een situatie. Het zijn dingen die naar jou toekomen (vanuit jouw energie) die jij mag zien en leren. Dingen die naar je toekomen vanuit keuzes die jij hebt gemaakt. Je kan elke keer opnieuw kiezen. Wat kies jij vandaag? Wat ga je vandaag nog doen om die keuzes kracht bij te zetten?


Ik wens je een week vol keuzes die je verder brengen, een week vol vreugdevolle stappen. Een week waarin je dankbaar bent voor wie jij bent, dankbaar voor wie in jouw leven is.


Warme knuf

Gudrun


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page