top of page

MededogenNiet te verwarren met medelijden; je hoeft niet mee te lijden met de ander, daar heeft niemand iets aan…

Mededogen: kijken met ogen vol compassie, ook je derde oog mag meedoen. Van daaruit kan je verder kijken dan de persoonlijkheid, verder kijken dan het verhaal. Vanop een dieper niveau kan je het bronbewustzijn van de ander waarnemen. Je ziet of voelt wie de ander werkelijk is. Je neemt de ziel van de ander waar…

Vanop dat punt kan je ook weer stukjes van jeZelf ontdekken, stukken die er altijd al waren maar die je in de loop van jouw aardse leven verdrongen hebt. Hoe ‘zwaarder’ jouw pad, hoe compassievoller jij naar de ander kan kijken en luisteren. Je hebt immers zelf veel doorstaan, je bent door vele schaduwstukken heen gegaan. Zo kom je steeds dichter bij jouw Licht en Liefde. Vanop dat punt zie je ook steeds makkelijker het Licht en de Liefde bij de ander…

Compassievol kijken en luisteren naar jezelf én de ander vraagt een groot empatisch vermogen. Je voelt de pijn van de ander, die op dat moment misschien jouw eigen pijn aanraakt. Als de pijn geuit mag worden en jij hem bij jezelf doorvoelt, voelt de ander zich gezien en gehoord. Daardoor kan bij allebei een stuk pijn verdwijnen.

Die ander kan ook een vreemde zijn, die je aankijkt en waardoor bij beide iets verandert. Woorden zijn niet altijd nodig; een blik, een aanraking, een lach, … kunnen bewustzijns verhogend werken. Verbondenheid is hier de sleutel!

Ook vanop een fysieke afstand kan je vol mededogen kijken naar de ander.

Je luistert met heel je lichaam naar de boodschap, al dan niet gesproken en voelt wat er bij jou beweegt. Je laat alles toe wat het ook met je doet. Oordelen zijn hier echt overbodig, ze houden je weg van het voelen. Tips en advies hoeven niet (altijd). Alleen al door te uiten wat je bezig houdt, gehoord en gezien te worden, kan het voor jezelf helder(der) worden.

Voor alles wat je bij jezelf oplost, wordt ook een stukje pijn in het collectieve opgelost. Dus hoe mooi zou het voor de wereld zijn als we vol mededogen naar onszelf én de ander kunnen kijken!?

Wens je een compassievolle week waarin je jouw Licht en Liefde steeds verder mag uitstralen!!

Warme knuffel

Gudrun


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page