top of page

Luisteren...


Echt luisteren is zoveel meer dan horen wat er gezegd wordt.

Echt luisteren is ook de boodschap achter de woorden horen, begrijpen.

Echt luisteren is de boodschap die de ander voor je heeft, kunnen ontvangen.


Echt luisteren houdt in dat je je openstelt, je verbindt met de ander. Je hebt mededogen terwijl je luistert. Je toont dat je luistert, door een knikje, een lach of misschien stel je wel een vraag om iets beter te begrijpen. Luisteren houdt niet in dat je ingrijpt in het gesprek, dat je het gesprek een andere wending probeert te geven of de ander onderbreekt. Luisteren heeft ook niet tot bedoeling dat je de ander vertelt wat hij/zij moet doen tenzij de ander dat expliciet vraagt (en dan nog kan je alleen zeggen wat jij in die situatie zou doen, iedereen beslist dit voor zichzelf). Soms mag je er gewoon zijn en luisteren wat de ander te zeggen heeft of net niet te zeggen heeft, ook in stilte kan je veel horen.


Luisteren is een beleving, je voelt het in je ganse lichaam als je echt luistert. Je ervaart, beleeft wat er gezegd wordt. Luisteren doe je met al je zintuigen maar vooral met je hart. Je hoort de woorden, je voelt ook hoe die worden gezegd, de ondertoon, het gevoel dat erin ligt. Terwijl je die woorden hoort, voel je ook de (eventuele) pijn van de ander, het verdriet, de boosheid of nog een andere emotie die erin zit.


Tijdens het gesprek laat jij je raken. Dan kan er ook bij jou veel naar boven komen. Misschien zoveel dat je je op dat moment afsluit om nog verder te luisteren. Als jij dan de moed hebt om je te blijven openstellen en je verder te laten raken dan kan er in een dergelijk gesprek heel veel geheeld worden, bij beide partijen.


Echt leren luisteren is een proces, is niet zo eenvoudig. Alleen in verbinding kan je echt luisteren, kan je je echt laten raken en voel je wat de ander zegt. Als je echt luistert dan voel je dat in elke cel van jouw lichaam. Dan voelt de ander zich ook gehoord.


Elkaar alleen maar aankijken, echt aankijken en verbinden is ook een vorm van luisteren. Er Zijn voor de ander, zonder dingen te willen oplossen kan wonderen doen.


Tijdens het luisteren is het vooral belangrijk dat jij naar jouw lichaam luistert, wat gaat er in je lichaam om? Welke emoties komen er bij jou naar boven? Wat voel jij? Echt luisteren vraagt aandacht en concentratie. Voor echt luisteren maak je dus best tijd voor elkaar. Niet zomaar snel even iets zeggen maar met bewuste aandacht en tijd voor elkaar.


Zoals je luistert naar de ander, kan je ook leren luisteren naar jeZelf. Luisteren met je ganse lichaam. Wat raakt mij? Wat komt in mij naar boven? Welke emoties spelen op? Dit allemaal durven voelen in je lichaam, laat het maar door je lichaam vloeien. De emoties doorvoelen wil niet zeggen dat het lang moet duren. Dat is meestal kort maar intens. Leren luisteren naar jezelf is dat intense gevoel durven toelaten. Wat er ook naar boven komt, niets controleren, niet vechten, niet vluchten. Toelaten en omarmen, zo leer je echt te luisteren naar jeZelf. Dan hoef je niet in emoties te blijven hangen, dan voel je ze elke keer opnieuw. Door te durven voelen verdwijnt ook de pijn die je associeert met dat gevoel. Dat is omdat je de onderliggende emotie, energie te pakken hebt. Door te leren luisteren naar jeZelf, naar jouw emoties, kan je nog beter naar de ander luisteren.


Echt luisteren is een geschenk voor jezelf, voor de ander, voor de wereld.


Ik wens je een week waarin je je openstelt om te luisteren. Een week in verbinding met jeZelf, met de ander. Een week waarin je mag horen en gehoord wordt.


warme knuf

Gudrun
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page