top of page

Houden van jezelf, hoe doe je dat?


Houden van jezelf, het lijkt een mode zinnetje te zijn dat overal op jou wordt afgevuurd.

Ik heb me een tijd afgevraagd, hoe doe je dat dan?


Houden van jezelf, is goed voor jouw lichaam zorgen. Geef jouw lichaam de aandacht die het verdient. Verzorg je lichaam, eet gezond en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Als je voedsel voor jou en jouw gezin bereidt, zorg er voor dat je dat met aandacht en liefde doet, ook dat proef je. Die aandacht en liefde voor het voedsel geef je door aan jezelf, je kinderen en je partner. Beweeg ook voldoende, zoek een vorm van beweging die je leuk vindt en die jou voldoening schenkt. Zelf doe ik elke dag yoga, ’s morgens om de dag goed te starten en de slaap uit mijn lichaam te werken. Wandelen en fietsen staan ook regelmatig op mijn programma. Geef ook voldoende aandacht aan je geest. Dit kan door regelmatig stil te zitten, naar binnen te gaan en te mediteren. Ook als je weinig tijd hebt, is meditatie belangrijk. Er is een boeddhistisch gezegde dat stelt: “Mediteer elke dag een halfuur, als je weinig tijd hebt, mediteer dan 1 uur!”


Houden van jezelf, is accepteren wat er nu is. Jij hebt niets fout gedaan, je hebt geen verkeerde beslissingen genomen. Elke beslissing die je nam was op dat moment de beste. Het zijn allemaal ervaringen op jouw levenspad, lessen die ervoor zorgen dat jij kan groeien. Laat toe wat je voelt, hou het niet tegen. Laat dat gevoel doorheen jouw lichaam stromen, je hoeft er geen actie aan te verbinden (lees: niet reageren) enkel voelen wat je voelt en dat gevoel helemaal toelaten. Enkel als je het gevoel echt voelt, kan je het daarna ook loslaten.


Houden van jezelf, is jezelf vergeven voor alles wat jij in jou ogen verkeerd hebt gedaan. Niet alleen jezelf vergeven maar ook alle mensen die jou “iets hebben aangedaan”. Zolang je dat blijft meeslepen, zolang jij in jouw slachtofferschap blijft zitten, zolang kan jij niet groeien. Je kan wat “jou is aangedaan” zien als een drama, maar je kan ook uit dat drama stappen en de verantwoordelijkheid van jouw leven op jou nemen. Wat kan jij uit dat drama leren? Hoe kan jij er anders mee omgaan en zo groeien?


Houden van jezelf, is jezelf op de eerste plaats zetten en jezelf niet wegcijferen omdat anderen verwachtingen hebben van jou. Jij kan verwachtingen van anderen niet inlossen, dat kunnen ze alleen zelf. Zolang jij dingen van anderen verwacht, vind je ze niet in jezelf. Als jij datgene wat je verwacht bij jezelf kan vinden dan heb je de andere niet meer nodig om die verwachtingen in te lossen. Dan mag je alleen nog onvoorwaardelijk van ze houden. Zonder verdere verwachtingen te koesteren. Jezelf op de eerste plaats zetten is niet egoïstisch, want pas als jouw beker gevuld is kan je ook doorgeven wat jij hebt geleerd. Jouw kinderen en partner leren niet uit jouw woorden maar uit jouw daden. Vooral kinderen doen na wat ze zien.


Houden van jezelf, is vertrouwen in wie jij bent. Weten dat jij het waard bent om te zijn wie jij bent. Niet iemand anders willen zijn, niet iemand anders kopiëren maar accepteren dat jij bent wie je bent. Jouw waarheid durven spreken, durven zeggen wat op jouw hart ligt, waar jij voor staat. Als jij voelt wie je bent, wat je hier te doen hebt, wat jouw scheppingskracht is, dan kan jij jouw creativiteit ten volle laten stromen. Zo kan jij jouw stroom volgen en jouw eigen pad uitstippelen. Loop niet op de paden die anderen voor jou geplaveid hebben wat dat is hun pad. Vind met vallen en opstaan jouw pad. Zet de eerste stappen en de volgende stappen worden vanzelf duidelijk. Vertrouw erop dat je het niet alleen hoeft te doen. Jij wordt altijd geholpen, de juiste mensen komen op jouw pad en wijzen jou de weg. Laat je meevoeren op jouw stroom!


Houden van jezelf, is eerlijk zijn over wat je voelt. Durven zeggen wat je voelt ook al weet je dat je de ander daarmee kwetst. Durven zeggen wat jij voelt ook al ben je bang om de ander daardoor te verliezen. Als jij dingen achterhoudt of niet zegt om de ander niet te kwetsen, om de ander niet te verliezen dan kom je er vroeg of laat achter dat je jezelf daarmee kwetst, dat je jeZelf verloren bent. Dus voel wat je voelt en durf daar eerlijk over te zijn. Wees ten allen tijde jezelf. Als je meepraat met anderen dan verlies je jeZelf. In relaties en vriendschappen mag je de ander uitdagen om naar zichzelf te kijken. Enkel op deze manier kan je groeien, kan jullie relatie groeien.


Houden van jezelf is een vereiste om echt en onvoorwaardelijk van anderen te houden.

Open je hart en laat de liefde door je heen stromen <3


Ik wens je veel liefde op jouw tocht, onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en voor anderen!! Zo kan je voor jezelf een vervullend en betekenisvol leven creëren. Een Leven dat bij jou past!


Liefs

Gudrun

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page