top of page

Heb jij een (eigen) mening?


Of neem je snel de mening van iemand anders over omdat die aannemelijk lijkt? Volg jij de reeds geplaveide wegen? Of durf je ook eens een ander pad in te slaan? Om zo jouw eigen pad te volgen…

Met welke bril vorm jij jouw mening? Uit welke bronnen haal jij jouw informatie? Is dat een eenzijdig kanaal of kijk je met een open blik naar de verschillende kanalen en vorm je zo jouw eigen mening, jouw eigen visie? Is jouw mening puur gebaseerd op de buitenwereld of mag jouw binnenwereld mee helpen vormen? Kijk jij naar iets hogers, iets diepers om voor jezelf een mening, een visie te vormen? Of heb je eerder oppervlakkige informatie? Ga jij op onderzoek, op ontdekkingstocht uit en voel je dan wat al die informatie met je doet? Ook jouw lichaam is een hele goeie bron van informatie. Jouw lichaam vertelt je veel en kan meehelpen om een bepaalde visie te vormen.

Reageer jij geïrriteerd als iemand anders een andere mening heeft?

Hoe voelt het voor jou als iemand zijn of haar mening probeert op te dringen? Je wil overtuigen om diezelfde mening aan te nemen.

En vooral wil jij anderen overtuigen om jouw mening te delen? Of mag de ander zijn of haar eigen mening hebben (zonder dat jij daar een oordeel over velt)?

Hou jij stug vast aan je mening omdat het ego gekrenkt zou zijn als je jouw mening verandert (en hoe de buitenwereld daarop reageert)? Of durf jij jouw mening, je visie te herzien als er nieuwe feiten, nieuwe weetjes of nieuwe inzichten naar boven komen?

Een verschil van mening hoeft niet noodzakelijk voor verdeeldheid te zorgen. Het kan ook verbindend werken. Als je empatisch luistert naar de ander, als je invoelt wat een andere mening bij jou teweeg brengt dan kan je vanuit wederzijds respect en begrip naar de ander luisteren. De ander in zijn/haar waarde laten en toch jouw mening delen. Liefdevol en vanuit een open blik op de wereld. Dan hoor je ook de woorden die niet gesproken worden...

Jouw mening is van belang maar ook de mening van een ander is van belang. Er zullen altijd mensen zijn die een andere mening hebben. Er zullen altijd mensen zijn die makkelijk keren met de wind, die een mening aannemen afhankelijk van wie voor hun staat. Dat heeft niets met jou te maken… Laat de ander, welke mening hij/zij ook heeft in zijn of haar waarde. Probeer niet de controle te houden en de ander te overtuigen maar voel wat het bij jou teweeg brengt en of jij iets in jezelf mag veranderen. Dat hoeft niet noodzakelijk het veranderen van jouw mening te zijn maar misschien een bepaalde overtuiging, een patroon, een emotie die bij jou naar boven komt als andere meningen worden gedeeld.


Zolang jij nog irritatie voelt.

Zolang jij nog wil overtuigen.

Zolang jij de mening van de ander niet volledig kan respecteren.

Zolang mag er bij jou nog iets veranderen.

Het moment dat jij de mening van de ander zonder oordeel kan aanhoren, zonder dat er van alles verschuift in jouw lichaam, zonder dat er emoties opkomen. Dan mag je zeggen dat er een heel mooi (collectief) stuk in jou geheeld is.

Ik wens je een prachtige week waarin je je in vele opzichten een eigen visie kan/mag vormen. Ik wens dat je een leven kan opbouwen vanuit een open visie op de wereld en met een open hart de wereld tegemoet mag treden!

Warme knuffel

Gudrun44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page