top of page

Focus


Voor je verder leest, kijk eerst eens naar de afbeelding die bij deze tekst hoort, kijk er heel goed naar en omschrijf voor jezelf wat je ziet. Wees eerlijk en pas daarna lees je verder.


Deze opdracht gaf ik vorige woensdag ook in de tieneryoga les. De tieners hadden allerlei vragen maar deze keer moesten ze het zonder antwoord stellen. Kijken en opschrijven wat ze zien. Op de achterkant van hun blad schreven ze: zwarte stip, zwarte bol, sommige tieners hadden heel wat fantasie en zagen er een oog, een planeet, een inktvlek, een zwart gat in.


Daarna bespraken we wat ze zagen. Alle tieners hadden zich gefocust op de zwarte vlek, geen enkele had de witte ruimte errond gezien. Als jij eerlijk bent, wat zag je?


Dit is een bestaande test, ik weet helemaal niet meer hoe ik ermee in contact kwam maar het is er eentje die ons heel veel dingen uit het leven laat zien. Hoe dikwijls zien we niet alleen de zwarte vlek in ons leven? Hoe dikwijls kijken we alleen naar de dingen die niet zo goed gaan? We richten onze aandacht op die zwarte vlek. Daardoor groeit ze alleen maar. Alle andere mooie dingen daarrond (de witte ruimte) die zien we niet meer. We richten ons niet meer op het mooie in het leven maar wel op datgene wat even niet goed gaat. En ja ook dat mag gezien worden maar vergeet niet alle andere mooie dingen te zien. Er is zoveel meer in het leven dan die uitdaging waar jij voor staat. Zoveel meer dan de problemen die jij wil oplossen. Hoe meer je je focust op die uitdaging, op dat probleem hoe groter het in jouw gedachten wordt. Niet in werkelijkheid, wel in jouw hoofd. Jouw gedachten die scheppen, die creëren jouw werkelijkheid. Richt je eens wat meer op de mooie dingen in jouw leven. Op de witte ruimte, op alles wat wel goed gaat, op alles waar jij dankbaar voor mag zijn, op alle lieve mensen in jouw leven, op de liefde om je heen (ook al zie je ze niet altijd, ze is er zeker en vast), op de leuke dingen in jouw leven.


Zo is het ook in het contact met mensen. Soms zien we alleen maar wat mensen niet goed doen. We zien de zwarte vlek, we richten ons op dat ene wat ze in onze ogen verkeerd deden en zien alleen nog dat als we met de persoon in contact komen. We zien niet meer het goede in de mensen, hoewel dat goede veel groter is dan dat ene waar wij ons op focussen. Hoe meer we focussen op dat minder goeie (volgens ons) hoe groter het in onze werkelijkheid wordt.


Dat is zo in onze kleine wereld, maar dat is ook zo in de collectieve gedachten. Bepaalde mensen groepen worden afgeschilderd als slecht, terwijl als je mensen uit die bepaalde groepen kent dat die helemaal niet slecht zijn, integendeel. Angst en twijfel wordt ons door de media aangepraat. De informatie die we krijgen komt nogal dikwijls uit de zwarte vlek niet vanuit de witte ruimte.


Richt je eens wat vaker op de witte ruimte rond je uitdagingen, rond je problemen. Zo leer je zien dat die witte ruimte veel groter is dan het probleem. Alleen, jouw focus verandert en als jij jouw focus verandert dan verandert jouw hele wereld.

Waar richt jij jouw aandacht op?


Ik wens je een week met veel witte ruimte, een week met een milde kijk op de zwarte stip. Een week waarin jouw focus ligt op alle mooie, magische en liefdevolle momenten in jouw leven.


Warme knuf

Gudrun


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page