top of page

Er uit stappen...


Op momenten in je leven voel, ‘weet’ je gewoon dat je uit bepaalde situaties mag stappen (bv een job, relatie, vriendschap,…). Je onderbuik vertelt het je, je intuïtie geeft je signalen. Toch vind je het moeilijk om beslissingen te nemen. Je wil niemand kwetsen.

Soms helpt het leven je dan een beetje en geeft je een gebeurtenis waardoor het een stuk makkelijker wordt om uit de situatie te stappen of waardoor je uit de situatie rolt… Dan komt het ego opzetten, komt er schuldgevoel bij kijken, vele gedachten die zeggen “eigenlijk was het toch zo slecht nog niet” of “misschien moet ik nog iets harder proberen” of … vul zelf maar aan… (meestal gaat het over schijnveiligheid en schijnzekerheden)

Je beslist om in de situatie te blijven of je stapt weer in een gelijksoortige situatie. Op zich niets mis mee, het zijn lessen van het leven.

Waarom ga je weer dezelfde toer op? Misschien zoals ik al aangaf, je wil niemand kwetsen. Weet door telkens weer in dergelijke situaties te stappen (of verzeild te raken) dat de persoon die je het meeste kwetst, dat jij dat bent. Of erger nog je verliest jezelf in de hele situatie. Je gaat steeds verder afdwalen van wie jij bent. Je leeft het leven van een ander en niet dat van jou. Je gaat mee in wat een ander wil en schuift jezelf opzij.

De laatste weken komen zo heel wat stukken uit mijn leven als een film voorbij. Mooie momenten maar ook minder mooie momenten. In ‘mijn’ film kon ik ook zien hoelang ik soms in een bepaalde situatie bleef hangen. Een situatie die helemaal niet goed was voor mij. Hoewel ik al een tijd voelde dat ik uit deze situaties mocht stappen, toch niet echt de beslissing kon nemen. Ook al voelde ik dat het zoveel beter zou zijn voor mij, mijn ego gaf me andere dingen aan zodat ik in de situatie bleef hangen. Door de jaren heen, door vele ervaringen, door meditatie en yoga wordt me van ‘bovenaf’ vertelt wat niet goed is voor mij. Een stem vertelt me “nee, niet doen!” of “ga ervoor!”. Meestal luister ik hier nu ook naar omdat ik weet dat die stem me steunt, dat die ‘hogere’ stem weet wat goed is voor mij en waar ik naar toe mag. Ik zelf als persoon zie de dingen zoals ze nu zijn, het universum heeft een overzicht van het geheel wat ik (wij) niet kan (kunnen) vatten. Misschien klinkt dat vreemd voor jou, misschien ben je daar niet mee vertrouwd… Maar die stemmen die komen van iets hogers, iets waar ik heb leren naar luisteren.

Toch twijfel ik ook soms nog. Is dat nu die stem van het hogere of zou het toch mijn ego zijn dat hier aan het woord is? Het verschil is soms heel subtiel. Soms wordt me dan verteld dat ik even ‘hulp’ mag zoeken om dichter bij mezelf te komen. Die hulp vind ik in yoga, meditatie, accupunctuur, energetische massage, diepgaande gesprekken en bij mijn gidsen waar ik altijd te rade mag gaan. Zo komen diepgewortelde oude overtuigingen, emoties, angsten aan de oppervlakte om aan gekeken te worden.

De energie die nu op aarde neerdaalt laat jou proeven van ’kijk eens wat echt niet meer bij je past, voel eens waar je al een tijd in blijft hangen (zonder oordeel)’. Voel wat voor jou belangrijk is en stap uit situaties die jou niet meer dienen. Vol liefde, vol respect, voor jezelf, voor de ander. Gun jezelf het beste, gun de ander het beste. Leef je eigen leven en gun de ander zijn of haar leven. Ook als dat voor jou niet het beste lijkt. Ieder maakt zijn/haar keuzes vanuit hun eigen visie. Dat is helemaal oke…

Als je twijfelt, stel jezelf dan eens de volgende vragen: Welk voordeel geeft het jou nog om in deze situatie te blijven? Welk voordeel geeft het je om uit deze situatie te stappen? Is dat voordeel eentje voor het ego of is het voordeel eentje voor je ziel? Als je in de situatie blijft, kan je dan jezelf zijn? Kan je dan neerzetten wat jij hier te doen hebt of doe je dan vooral wat de ander van je wil?

Mij helpt het om wat er in me omgaat, de hele situatie even te delen met gelijkgestemden. Niet om van hen te horen te krijgen welke beslissing ik moet (mag) nemen. Wel omdat ik het door te verwoorden helder maak voor mezelf. Omdat het zo duidelijker wordt wat er echt in me speelt. Ik geef het geen woorden om in het verhaal te stappen. Wel om te zien wat er is, te voelen wat het met me doet om daarna een keuze te kunnen maken die me vooruit helpt. Je situatie delen kan helpen, zoek dan mensen die naar je luisteren en je steunen en niet de mensen die je zeggen wat te doen.

Deze situaties tonen je dat het nieuwe aan je trekt. Dat het nieuwe je vooruit wil helpen. Dat jij in het nieuwe mag stappen. Daar voel je dan ook wat (en wie?) je tegenhoudt. Het zit vooral in jezelf. Jij bent het die de stappen mag nemen, die (beperkende) overtuigingen mag veranderen, die angsten en emoties mag aankijken. Je mag de knoop doorhakken of de knoop ontrafelen om zo tot de juiste keuze voor jou te komen. Als je vraagt voor de hoogste keuze voor iedereen die erbij betrokken is dan wordt ook dat je duidelijk gemaakt (misschien is dat niet de keuze die jouw persoonlijkheid wil, wel de beste voor jouw ziel) Vertrouw op jezelf. Vertrouw in het universum. Trust the timing of your life. Misschien heb je het idee dat jij er lang over doet? Soms heb je die tijd nodig om het helder te krijgen. Om de moed en de durf te verzamelen om die ene belangrijke stap te zetten. Je kan het! je bent het waard!!

Ik wens je een week waarin je knopen mag ontrafelen. Een week waarin je gelijkgestemde zielen ontmoet en kan delen wat er in je omgaat met of zonder woorden. Een week waarin je durft te kijken naar het oude vertrouwde maar ook naar het nieuwe dat je toelacht.

Een week waarin je toelaat wat er is…

Warme knuffel

Gudrun


#twijfel#angst#eruitstappen#liefde#respect#ziel#ego#oude#vertrouwde#nieuw#vertrouwen#stem#stemmen#hoger#ietshogers#gidsen#ontrafelen#vertrouwen#gelijkgestemd#moed#helder#durft#stappenzetten#bewustwording#bewustzijn#zijn#jezelfzijn#leefjevrij

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page