top of page

Analyseren...


Doe jij het ook wel eens?

Als er iets gebeurt, je afvragen waarom jou dit nu overkomt? Waarom dit nu met jou gebeurt? Wat deed je dan verkeerd? Wat moet je nu doen? Wie kan jou helpen om dit op te lossen? Dit heb je toch niet verdiend…


Analyseren doe je vooral omdat je in je hoofd zit. Analyseren komt vanuit het ego, vanuit de persoonlijkheid. Er is een situatie, een uitdaging waar je ego geen raad mee weet. Je voelt je slachtoffer en wilt hier zo snel mogelijk uit. Wat zullen anderen wel niet denken? Ik zet mezelf voor schut. Ik wil dit niet. Dit moet zo snel mogelijk stoppen. Dit zijn allerlei gedachten en waarschijnlijk nog veel meer, die door je hoofd gaan.


Analyseren is iets wat ik in het verleden heel dikwijls deed. En soms betrap ik mezelf er nog wel eens op. Dan draai ik in cirkeltjes, maar steeds sneller kom ik erdoor heen. Ik weet dat wat er ook gebeurt, het mij iets wil vertellen. Mijn ziel creëert deze situatie(s) om mij iets te leren. Het enige wat ik mag doen is in de eerste plaats accepteren dat iets is zoals het is. (niet ertegen vechten of willen vluchten voor de situatie) Vanuit die acceptatie kan ik voelen wat er in mij omgaat. Welk gevoel komt er naar boven, waar in mijn lichaam voel ik dat? Wat wil het mij vertellen? Wat mag ik hieruit leren?


Een goeie manier om dit te doen is observeren wat er met jou gebeurt. Je zit en je kijkt naar de situatie vanop een afstand. Het is net alsof jij in een toneelstuk meespeelt en je zit in de zaal om naar het toneel, jouw leven te kijken. Je kijkt alleen maar, je grijpt niet in, je oordeelt niet. Jij bent de observator, je kijkt en ziet. Vanuit dit gezichtspunt kan je andere perspectieven zien. Je zit dan niet in de mallemolen, je gedachten slaan niet op hol. Je ziet en overziet de hele situatie, zo krijg je een groter overzicht.


Vanuit het accepteren van de situatie, kunnen er ook oplossingen naar jou toe komen. Je zoekt dan niet meer naar de oplossing, de oplossing vindt jou, ze komt naar je toe. Je hoeft helemaal niets te doen, alleen maar Zijn.

Doordat je de energie rondom de gehele situatie verandert, verandert de situatie. Als jij jouw innerlijke wereld verandert, verandert ook jouw uiterlijke wereld met je mee.


Wees eens wat meer de observator van jouw leven. Een mooie yogahouding om dit te doen is de diamanthouding. Je zit op je knieën met je zitvlak op jouw hielen. Je rug is mooi recht en jouw ogen zijn dicht. Jouw schouders een beetje naar achter en je handen liggen losjes op jouw dijen. Je ademt rustig in een uit. Kijk dan naar jouw leven, naar een situatie in jouw leven. Kijk zonder oordeel, wil ook niet direct iets veranderen. Alleen maar kijken en zien, echt zien. Voel dan wat er met je gebeurt. (Blijf zolang in de houding zitten als goed voor je voelt.)


Ik wens je een mooie week waarin je “de dingen” vanuit verschillende perspectieven durft te bekijken.


Hartegroet

Gudrun

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page